کود ماهی از فرآورده و ضایعات ماهی از جمله استخوان، پولک و پوست ماهی تهیه میشود. در واقع به جای اینکه اجزای غیرقابل استفاده ماهی دور انداخته شوند، به مواد مغذی برای خاک تبدیل و باعث به حداقل رساندن زباله های دریایی میشوند. اجزای ماهی له شده و به مخلوط رقیقی تبدیل میشوند که پس از استخراج روغن و غذای ماهی، به عنوان امولسیون (شیرابه) ماهی شناخته میشود. پس از جدا سازی مواد جامد، اسید سولفوریک برای کاهش pH به مخلوط اضافه میشود که از رشد میکروبها در آن جلوگیری میکند.
آشنایی با مزایای کود ماهی
استفاده از کود ماهی نسبت به انواع دیگر کود فواید زیادی دارد. در این مطلب قصد داریم برای شما عزیزان به بررسی کود ماهی و مزایای استفاده از آن بپردازیم. از آنجا که همه ما از تأثیر شیوه زندگی شهری بر محیط زیست آگاه تر میشویم، بسیاری از افراد به سمت استفاده از محصولات ارگانیک که سازگارتر با محیط زیست هستند، روی میآورند.
جلوگیری از آلودگی محیط زیست
کودهای شیمیایی میتوانند حاوی سمومی باشند که از طریق خاک وارد آب میشوند. این مواد شیمیایی محیط ما را آلوده میکنند و باعث ایجاد مشکلات طولانی مدت برای حیات وحش و طبیعت میشوند. کودهای کاملا ارگانیک مانند کود ماهی به محیط زیست آسیب نمیرسانند، کاملا طبیعی هستند و در صورت ورود به آبراههای محلی عوارض جانبی منفی ایجاد نمیکنند.
کمک به بهبود رشد گیاهان و کیفیت آنها
همچنین برخی از کودهای مصنوعی با انتشار سریع، مواد مغذی را در اختیار گیاه میگذارند؛ اما کودهای ماهی طبیعی در خاک، متفاوت فرآوری میشوند. زیرا آنها حاوی مواد مغذی هستند که قبل از دسترسی ریشه گیاه باید توسط ارگانیسم هایی مانند باکتری ها، کرم های خاکی و قارچ تجزیه شوند. تمامی این فعالیت های میکروبی با افزایش مقدار مواد آلی در خاک، قدرت و بنیه گیاهان را افزایش و احتمال آسیب دیدن ریشه گیاه را کاهش میدهند.
بهترین و کاربردی ترین نوع کود ماهی کدام است
پودر ماهی (کود خشک):
پودر ماهی یک کود ماهی است که از ضایعات ماهی خشک شده ایجاد میشود و در آن روغن فاسد حذف شده و مواد نگهدارنده به آن اضافه میشود. از آنجایی که این کود آهسته رهش با محتوای بالای مواد آلی است که برای گیاهان مفید است. پودر ماهی همچنین منبع خوبی برای ریزمغذی ها است. و غذای باکتری های خوب خاک را فراهم میکند و در نتیجه در رشد گیاهان بسیار موثر است. کود پودر ماهی ازت خاک را تامین میکنند و در نتیجه کوددهی موفقیتآمیزتری حاصل میشود. پودر ماهی مخلوط با خاک یا به صورت چالکود استفاده میشود.
امولوسیون ماهی (مایع):
امولسیون ماهی پس ماندههای پودر ماهی که در طی فرآیند استخراج روغن از طریق حمام بخار بدست میآید. این فرآیند پروتئینها را از پودر ماهی استخراج میکند که سپس درون یک ظرف فشردهسازی میشوند.
هیدرولیز:
کود ماهی هیدرولیز محصول نهایی مشابه امولسیون ماهی دارد. کود ماهی هیدرولیز مایع است و ممکن است غلیظ باشد و بوی ماهی تندی داشته باشد. این کود به روش متفاوتی نسبت به امولسیون ماهی تولید میشود. معمولاً در هیدرولیز ماهی از تمام ماهی یا بقایای حاصل از شیلات تهیه میشود. از اندامهای داخلی، سر و دم ماهی، فلس یا پولک، گوشت و استخوان نیز میتوان در انجام این فرآیند استفاده کرد. نوع هیدرولیز کود ماهی یکی از کاربردیترین اشکال کود ماهی است. زیرا در آن آنزیمها مواد آلی ماهی را به مایع تجزیه میکنند. امولسیونهای ماهی که در اثر حرارت بالا و فرآیند تبخیر تولید میشوند، باعث میشوند که اسیدهای آمینه موجود در پروتئینها قدرت خود را از دست داده و برای تامین مواد مغذی مؤثر نباشند. فرآیند هیدرولیز اجازه میدهد تا مقدار بیشتری از پروتئینها، ویتامینها و مواد مغذی ماهی حفظ شود و به پایه گیاه و خاک منتقل شود.
تقویت ریشه گیاه با استفاده از کود ماهی
قارچها و باکتریها مواد مغذی را تجزیه میکنند تا در دسترس ریشههای گیاه قرار بگیرند خاک را با سطوح بهتری از مواد آلی پر میکنند. ریشههای گیاه نیز در خاک سبک حاوی کود ماهی که سرشار از حیات است، سریعتر و قویتر میشوند.
بهبود سلامت و باروری خاک
از آنجا که کود ماهی سلامت خاک را بهبود میبخشد، با تهیه مواد مغذی اصلی لازم برای رشد گیاهان، باروری خاک را افزایش میدهد. کودهای ماهی به همراه سایر مواد مغذی اصلی مانند فسفر و پتاسیم، منبع نیتروژن نیز هستند. بر خلاف کود های شیمیایی ، کود ماهی ممکن است مواد ریز مغذی مانند کلسیم را نیز برای گیاه فراهم کند. گیاهانی که مقدار متعادلی از مواد مغذی پرمصرف و کم مصرف دریافت میکنند، به گیاهان قویتری تبدیل میشوند که بهتر میتوانند در برابر بیماریها و آفات مقاومت کنند.
مزایای استفاده از کود ماهی
مقاوم ساختن ساختار خاک
کمک به حفظ انرژی گیاه
تهویه موثرتر به دلیل افزایش جداسازی ذرات خاک
اضافه کردن قدرت چسبندگی در خاکهای شنی
کم کردن قدرت چسبندگی در خاکهای رسی
پررنگ کردن رنگ خاک و دریافت انرژی بیشتر
یکسان و سریعتر رسیدن محصول
مزیت های استفاده از کود ماهی
توجه داشته باشید که اغلب کود های شیمیایی در اصطلاح تند رها هستند یعنی جذب سریعی توسط ریشه دارند و به همین خاطر کودهای شیمایی مواد مغذی ضروری گیاه را برای کوتاه مدت تامین میکنند. اساسا طراحی این کودها به همین منظور است که به راحتی در دسترس گیاهان برای جذب قرار گیرند.
کود ماهی از طریق روشهای متفاوت در خاک ، فرآوری میشوند زیرا این کودها حاوی مواد مغذی هستند که ابتدا باید توسط میکروارگانیسمها مانند باکتریها، کرمهای خاکی و قارچ ها هضم شوند پیش از اینکه در دسترس ریشههای گیاه برای استفاده باشد.
جالب است بدانید که تمامی فعالیتهای این میکروارگانیسمها استحکام و قدرت رشد گیاهان را با افزایش مواد آلی خاک تقویت میکند و قارچ ها و باکتری ها نیز مواد مغذی را به گونه ای تجزیه خواهند کرد که این مواد مغذی به شکلی قابل دسترس و استفاده در اختیار ریشه های گیاه قرار گیرد. معمولا فعالیت بیولوژیکی که در خاک اتفاق میافتد باعث میشود مواد آلی خاک به شدت افزایش پیدا کند و اکسیژن بیشتری به ریشه برسد، از سوی دیگر نیز با افزایش مواد آلی ظرفیت نگهداری آب درون خاک افزایش پیدا خواهد کرد.
از آنجایی که طرز تهیه کود ماهی سلامت خاک را بهبود میبخشد با تهیه مواد مغذی اولیه لازم برای رشد گیاهان، باروری خاک را نیز افزایش خواهد داد. کودهای ماهی معمولا به عنوان یک منبع غنی از نیتروژن این عنصر را به هراه سایر مواد مغذی اصلی فسفر و پتاسیم فراهم میآورد.
عکس کود ماهی چاپلین قرار داده شود: