سفیدک دروغین سیب زمینی
در سال ۱۸۴۵ اپیدمی بیماری سوختگی سیبزمینی که با نام سفیدک دروغین یا بادزدگی سیبزمینی نیز شناخته میشود موجب قحطی و مرگ ۲۵۰ هزار نفر و مهاجرت ۵.۱ میلیون نفر در ایرلند شد. در آن زمان کل جمعیت ایرلند تنها ۸ میلیون نفر بود!
بلایت شاه بلوط
شاهبلوط آمریکایی در گذشتهای نه چندان دور در بخشی به گستردگی چند صد مایل از جنوب جورجیا و میسیسیپی گرفته تا شمال میشیگان و انتاریو در کانادا از فراوانترین درختان جنگلی بود. ولی در بین سالهای ۱۹۰۴ تا ۱۹۴۴ این درخت پراهمیت بر اثر توسعه بیماری کشنده بلایت که بر اثر قارچِ سوختگی شاهبلوط پدید میآید به مرز انقراض رسید.
این درخت اهمیت فراوانی دارد زیرا که هم منبع چوب است و هم تولید شاهبلوط تولید میکند که غذای انسان و حیوانات وحشی است. همچنین این درختان پناهگاههای حیات وحش به شمار آمده و چوب و میوه آن منبع درآمد مردم محلی است.
مرگ نارون
بیماری مرگ نارون از آن جهت که نخستین بار در سال ۱۹۲۱ در هلند گسترش و شهرت یافت به مرگ هلندی درختان نارون معروف گردید. این بیماری مرگ هلندی درختان نارون با عامل قارچ Ophistoma ulmi و گونه مهاجمتر Ophistoma nova-ulmi در سال ۱۹۳۰ به آمریکا رسید و نارونهای زیبا و تنومند آمریکا را آلوده و تا سال ۱۹۷۳ به مرز انقراض کشانید.
ارگوت غلات
این بیماری پیش از شناسایی با نامهای عامیانه نفرین شیطان، آتش مقدس، باد سرخ، و امروزه با نام ارگوت شناخته میشود و عامل بیماریزای قارچ ناخنک چاوداربا نام علمی: Claviceps purpurea آن را پدید میآورد.
خوردن غلات مبتلا به این قارچ به بیماری میانجامد که برخی از نشانهها، قرمز و تاولی شدن پوست، سوزش، گرفتگی ماهیچهها، دردهای شدید در ناحیه شکم، تشنج، توهم و جنون، قانقاریا است. بیشتر گرفتاران به این بیماری حیوانات و انسانهای مستمند در اسپانیا، فرانسه و روسیه بودند.
این قارچ چندین نوع آلکالوئید کشنده و غیر کنشده درست میکند. یکی از آلکالوئیدها که کشنده نیست ماده روانگردان الاسدی است که بر روی مغز و دستگاه گردش خون تأثیر میگذارد. برخی از قارچهای بیماریزای گیاهی مانند افشانکچه، پنیسیلیوم، فیوزاریم و… تولید زهرابههای کشندهای مانند افلاتوکسین، اوکراتوکسین، ترایکوتوکسین، زآرالنون میکنند.
ویروس شکستگی گلبرگ لاله
یکی از قدیمیترین ویروسهای گیاهی کشف شده ویروس شکستگی گل لاله است. این ویروس رشد گیاه را کند و از دیدگاه بیماریشناسان یک بیماری به شمار میآید. اما از دیدگاه پرورشدهندگان گل و گیاه این بیماری که به آنتوسیانینهای اپیدرم گلبرگهای لاله میانجامد به در همآمیختگی رنگهای زیبایی در گلبرگها میشود. بسیاری از گلکارها نه تنها از وجود این ویروس ناراحت نمیشوند بلکه به این علت که این گلهای را میتوانند به قیمتهای بیشتری بفروشند بسیار خرسند نیز میشوند!
زغالک مرکبات
این بیماری با عامل باکتریایی زغالک مرکبات با نام علمی Xanthomonas axonopodis که با نام شانکر نیز شناخته میشود یکی از خطرناکترین بیماریهای مرکبات است و گونههای گوناگون مرکبات را آلوده میکند. این بیماری بومی ژاپن و نواحی جنوب شرق آسیا است. از آنجا به تمام قارههای تولیدکننده مرکبات به جز اروپا منتقل شده است. زغالک مرکبات نخست در سال ۱۹۱۲ میلادی با ورود نهال آلوده از ژاپن به فلوریدا وارد آن ایالت شد و سپس به تمام ایالتهای جنوبی و تمام ایالات متحده آمریکا گسترش است.
سیاهک ذرت
بیماری سیاهک ذرت با ایجاد گالهایی که در اثر رشد هاگ سیاه رنگ قارچ در روی خوشههای ذرت ایجاد میکند باعث کاهش محصول و خسارت میشود. اما در مکزیک مردم به ذرتهای دچارشده به این بیماری روی خوش نشان داده و گالهای دچارشده به هاگ را از خوشه جدا کرده و به عنوان چاشنی غذا میخورند. این ماده در کنسرو در بازار فروخته میشود.