سبزی صیفی

    نفیس رویش پارسیان

    شته‌ها بر روی ساقه‌ها و یا قسمت‌های جدیدی که در بوته گوجه‌فرنگی ایجاد شده‌اند دیده می‌شوند. اگر تعداد شته‌ها کم باشد مشکلی نیست و می‌توان آن‌ها را با دست هم از بین برد ولی در صورتی که تعداد شته‌ها زیاد باشند می‌توانند آسیب جدی به گیاه برسانند.

    گیاهان، بهترین رشد را در دامنه های خاصی از عوامل مختلف غیر زنده دارند که تشکیل دهنده محیط آنهاست. این عوامل شامل دما، رطوبت خاک، مواد غذایی خاک، نور، آلاینده‌های هوا و خاک، رطوبت هوا، ساختمان و پی اچ خاک هستند.

    گرچه تمام این عوامل بر تمام گیاهانی که در طبیعت رشد می‌کنند تاثیر می‌گذارند، اهمیت آنها روی گیاهان زراعی به طور قابل توجهی مهمتر است زیرا این گیاهان معمولا در حاشیه و خارج از زیستگاه‌هایشان رشد می‌کنند که فاقد نیازهای رشد طبیعی آنهاست.

    رشته‌ای از زیست‌شناسی است که به بررسی جانوران می‌پردازد. واژه جانور خود به معنی دارنده جان است و همانگونه که از این نام برمی‌آید جانورشناسی جانوران را از تمام جهات بررسی می‌کند. برای اینکه این بررسی کامل باشد علم جانورشناسی خود به رشته‌های مختلف تقسیم می‌شود. رشته‌های جانورشناسی ابتدا خود به دو دسته بزرگ تقسیم می‌شوند و سپس هر کدام به رشته‌های کوچک‌تری منشعب می‌گردند.

    آفت به هرگونه حیوان یا گیاه مضر برای انسان یا مواد مورد توجه انسان از قبیل محصولات کشاورزی، چهارپایان و جنگل، گفته می‌شود. روی هم رفته، آفت رقیب بشر است. تعریف جامع آفت دربرگیرنده تمام موجوداتی است که در محل و موقعیت بخصوص، از نظر انسان ناخواسته باشند و موجب خسارت شوند.

    مقدمه درباره آفات انباری:

    آفات انباری از مهم ترین مسائل مطرح شده در زمینه ذخیره غذای موجودات جهان است. هر ساله در حدود یک چهارم تا یک سوم غلات ذخیره شده در انبارهای سراسر دنیا، از بین می‌رود؛ بخش اعظم این خسارت مربوط به حمله آفات به انبارها است.

    نماتدها گروهی از موجودات زنده هستند که درطیف وسیعی از شرایط و محیط ها زندگی می کنند. برخلاف کرم‌های پهن، نماتدها دارای سیستم گوارش لوله ای در هر دو انتها هستند. نماتدهای انگل گیاهی از جمله عوامل خسارت‌زا در کشاورزی هستند که در برخی محصولات خسارت جبران ناپذیری وارد می‌کنند. از نظر تاکسونومی همراه با حشرات و جانوران بدون مو و پوست طبقه بندی می شوند.

    بیماری‌های ویروسی در گیاهان: بیماری‌های ویروسی از جمله مهم‌ترین بیماری‌ها در گیاهان هستند که موجب کاهش تولید محصولات کشاورزی  و از بین رفتن انواع گیاهان می‌شوند. اغلب بیماری‌های گیاهان،‌ عاملی قارچی یا شبیه به قارچ دارند. با این حال، بیماری‌های خطرناکی که گیاهان را آلوده می‌کنند ارگانیسم‌های ویروسی و باکتری‌ها هستند. بیماری‌های ویروسی گیاهان، بخصوص در محیط‌های گلخانه به سرعت انتشار پیدا می‌کنند به همین دلیل به محض مشاهده نشانه‌هایی بر وجود این بیماری‌ها باید اقدام به حذف و ضدعفونی محیط اقدام شود.

    باکتری ها ممکن است میله ای شکل،کروی، مارپیچی یا رشته ای (نخ مانند) باشند. بعضی از باکتری ها در محیط های مایع توسط تاژک ها حرکت میکنند. اکثر باکتری های بیماری زای گیاهی، میله ای شکل هستند و تنها استثائ موجود، Streptomyces است که رشته ای بوده و منشعب رشد می کند.

    عکس1

    دیواره سلولی باکتریها در اکثر گونه ها با ماده ای صمغی و چسبنده پوشیده میشود. اگر نازک و پراکنده باشد، لایه لزج ولی اگر فشرده و توده ای با شکل مشخص باشند کپسول نامیده می شود.

    عکس 12/4

    باکتری های موجود در طبیعت دو دسته اند: گروهی از باکتری‌ها باعث تجزیه مواد آلی زائد شده و مفید می‌باشند و گروه دیگر بیماریزا بوده و باعث ایجاد بیماری در انسان،حیوانات و گیاهان میگردند. در ایران برای مبارزه با باکتری‌های بیماریزای گیاهی از آنتی بیوتیک‌ها و سموم شیمیایی استفاده می‌شود.

    عکس 2

    بیماری‌هایی گیاهی مشکلات زیستی هستند که گیاهان به آن دچار شده و عوامل بیماری‌زا یا آفت‌های گیاهی مانند قارچ، باکتری و عوامل دیگری پدیدآورده آنها است. بیماری‌های گیاهی بر زندگی مردم به طور مستقیم با از بین بردن منابع غذایی‌شان یا غیر مستقیم با از بین بردن منابع غذایی دامداران اثر می‌گذارد. دانش گیاه‌پزشکی به بررسی بیماری‌ها و آسیب‌های گیاهی می‌پردازد.

    گیاه‌پزشکی شاخه‌ای از علوم مرتبط با کشاورزی است که به دنبال گردآوری دانش و اطلاعات مربوط به عوامل آسیب‌رسان گیاهی در دو بخش بیماری‌های گیاهی و آفات گیاهی (حشرات) و تشخیص و شناسایی و مدیریت یا کنترل آنها می‌پردازد.

    برابر نهاد انگلیسی گیاه‌پزشکی Plant protection و در برخی منابع Plant Medicine نیز بکار می‌رود.

    Subcategories

    آفات گیاهان زراعی از عوامل مهم تهدید‌کننده محصولات کشاورزی محسوب می‌شوند و خسارت حاصل از آن‌ها باعث کاهش درآمد تولیدکنندگان، ایجاد خسارت در منابع طبیعی و افزایش قیمت تمام شده محصول می‌شود. بنابراین، آشنایی با آفات مختلف گیاهان زراعی و روش‌های کنترل آن‌ها برای افراد فعال در حوزه کشاورزی حائز اهمیت است.

    محصولات زراعی از نظر تامین نیاز غذایی دارای اهمیت زیادی هستند و با توجه به افزایش نسبی جمعیت، ایجاد امنیت غذایی جزو مهمترین نیازهای حیاتی بشر است. برای دستیابی به امنیت غذایی باید از تمام علوم برای افزایش محصولات کشاورزی بهره گرفت و از آن‌ها در برابر عوامل مختلف خسارت‌زا محافظت کرد و در غیر این صورت با افزایش جمعیت، فراهم کردن نیاز غذایی انسان‌ها در آینده نزدیک مشکل‌ساز می‌شود. گیاهان زراعی علاوه بر تامین غذای انسان‎‌ها، در تهیه غذای حیوانات، تولید فرآورده‌های صنعتی و... نیز نقش تعیین‌کننده‌ای دارند.

    Nafis Rouyesh Parsian

    Supply and distribution of agricultural inputs

    • No. 52, Unit 8, Mansouri Alley, West Blvd., Arash Mehr St., Shahr Ara, Tehran, Iran
    • 86174105 (021) 98+
    • 86174209 (021) 98+
    • 86174365 (021) 98+
    • office@nafistradeco.com
    Chat with us on WhatsApp
    Close and go back to page

    Site traffic

    Today66
    Yesterday911
    This week1887
    This month6473
    Total155043

    • IP: 18.222.123.173
    1
    Online
    2024-05-17